TURİZM HABERLERİ, KOBİ'LER VE GİRİŞİMCİLERLE RÖPORTAJLAR, SEYAHATLER, GEZİLERDEN FOTOĞRAFLAR VE RÖPORTAJLAR BU SAYFADA

BAYBURT EHRAMI


Doğunun zengin el sanatlarından “Bayburt Ehramı”

İyi bir pazarlama ve tanıtıma ihtiyacı olan Bayburt ehramına yabancı ve yerli turistler büyük rağbet gösteriyor.  Süs eşyası, giyim eşyası ve dekoratif amaçlı olarak geniş kullanma imkanına sahip ihram, doğu ilimizin zengin ürünlerinden bir tanesi.



Ana maddesi saf yün olan ihram yalnız Bayburt ilinde örülür. Ehramın özelliği kışın sıcak yazın serin tutmasından kaynaklanır. Rengi doğal olan ehramda  katkı maddesi yok. Tamamen insan gücü ile elle yapılır.
Yaklaşık 20-25 günde dokunan ehramın ebatları  90x95cm eninde, 8-10 metre boyunda olabiliyor.
Erzurum’un Bayburt’a yakın yerlerinde de ehram örülüyor. Yılın 12 ayında dokunabilen ehram istenildiği kadar üretilebiliyor. Belli bir pazarı olmayan ehramın Bayburt Halk Eğitim Merkezi, Valilik kanalıyla tanıtımının yanında 3.Ordu Komutanlığına bağlı birliklerde de tanıtımı yapılıyor.
Şimdiye kadar örtünme amacıyla kullanılan ehramın kendine ve yöreye has örnekleri bulunuyor. Bugün ehram, giyinmenin dışında artık süs eşyası olarak aynı zamanda dekoratif amaçlı evlerde, mağazalarda da yerini almış durumda.
EHRAM NASIL DOKUNUYOR?
Yün, kırkım yoluyla koyunun üzerinden alındıktan sonra önce yıkanır, kurutulur, elde çubukla dövülür. Yün açıldıktan sonra elle didilir ve  yün tarağında taranarak rulo (sümek) haline getirilir. İğ (teşi) ile eğilerek iplik haline getirildikten sonra çıkrıkta sarılarak işlem (çirişleme)  yapılır. İpliğin kalınlık ve incelik derecesine göre tezgaha gerilerek  dokuma işlemine başlanır.
Ehramın kalitesi bu ipliklerin incelik ve kalınlığına göre dokuma tezgahlarındaki taraklarla  (kalın 9-10-11-12 ince 13, 13.5, 15 numaralı taraklarla) belirlenir.
PAZARLAMA YETERSİZ
Bayburt Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Osman Bozdağ, Bayburt ehramı ile ilgili yaptığı açıklamada en çok pazarlamanın yetersiz olmasından yakındı. Bayburt’a yolu düşen turistlerin ehrama büyük rağbet gösterdiklerini vurgulayan Bozdağ şöyle dedi:
“Heybe, bluz, yelek, çanta, masa ve sehpa örtüsü gibi birçok çeşitte doğal renkte dokunan ehram daha çok hediyelik eşya olarak rağbet görüyor. İlimize yolu düşen turistlerin büyük beğenisini kazanıyor. Dileriz ki uluslar arası çapta Bayburt ehramının tanıtımı yapılsın ve pazar bulsun.”
 Tezgah sayısının resmi olarak çalışan atölyelerde 30 adet olduğunu belirten Bozdağ, “Evlerinde ehram dokuyanların 50-60 adet tezgaha sahip olduğu tespit edildi. Ehramın şimdilik istihdama çok büyük katkısı bulunmuyor çünkü bu durum pazar sorunundan kaynaklanıyor.  Sürekli pazar bulunduğu takdirde 300 kişinin bu sektörden ekmek yemesi bekleniyor” dedi.
Ehramın tanıtımının yapılabilmesi halinde turistlerin çok ilgisini çekebileceğini ve pazarın da genişleyebileceğini söyleyen Bozdağ, yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor:
         “İyi bir tanıtım, reklam ve pazarlama şart. İskandinav ülkelerinin iyi bir pazar olabileceği düşünülüyor. Ayrıca Bayburt turist bölgesi olmadığı için bizim yaptığımız tanıtım yeterli olmuyor.  Bayburt ehramının tanıtımı ancak turistik bölgelerde yapılacak satışlar ve düzenlenecek defilelerle, bastırılacak broşürlerin dağıtımı ile mümkün olabilir”.

Hiç yorum yok: