TURİZM HABERLERİ, KOBİ'LER VE GİRİŞİMCİLERLE RÖPORTAJLAR, SEYAHATLER, GEZİLERDEN FOTOĞRAFLAR VE RÖPORTAJLAR BU SAYFADA

Girişimci Hikayeleri

AYMED MEDİKAL TEKNOLOJİLERİ LTD. ŞTD.

Tıbbi teknoloji araştırma ,  geliştirme ve üretim acıyla 1997 yılında İstanbul‘da kuruldu.
1998-2000 yılları arasında ‘’ İşeme İşlev Bozukluğu Teşhis ve Tedavi Sistemleri‘’ projesini başlattı. İlk  ürünü olan Enurin Enüretik Alarm Sistemi. Bu ürün  uyku esnasında  altını ıslatan hastaların tedavisinde kullanılmak.
2000- 2005  yılları arasında İşeme İşlev Bozukluğu projesinin devamı kapsamında,  prostat hastaları teşhisinde  kullanılmak üzere İşeme hızını ölçen UROSCAN Uroflow sistemini geliştirdi.
2002 yılında, KOSGEB  TEYDEB ve TTGV ARGE destek kredileriyle   projenin devamı  olan idrar kesesinin fonksiyonlarının analizini yapan   Urodinami sistemi geliştirme projesine başladı. Projemizin 1. aşaması  2005 yılında tamamlandı.
Firma, Tıbbi Teknoloji Araştırma ve Geliştirme konusunda  13 yıldır ciddi yol katetti. Başlattığı proje ile dünyada sayılı firmaların arasında yer aldı.  Geliştirdiği ürünler   Avrupa, Asya ve Orta Doğu ülkelerinde  kullanılıyor. Firma geliştirdiği kablosuz haberleşme  teknolojisini içeren ürünleri yakın zamanda dünya pazarlarında yer alacak. Geliştirdiği bütün ürünler CE, ISO 13485 ve ISO 2000 sertifikalarına sahip.


SONUÇ:

 20 yıllık faaliyet çerçevesinde , 470 Araştırma geliştirme projesi desteklendi.  Bu projelerden , 40 adeti teknolojik seviye olarak AB’nin üzerinde. Merkezde , 20 adet stratejik proje geliştirildi.



SOBEE YAZILIM TİC.LTD.ŞTİ

Türkiye oyun sektöründe öncü rol oynadı. 2000 yılında kurulan şirket Bilgisayar, internet tabanlı oyunlar
geliştirdi.
İstanbul MMO, I Can Football gibi dünya çapında oyunlar üretti. Çok sayıda kullanıcının “3 boyutlu, etkileşimli, çok kullanıcılı” ortamlar ile aynı anda etkileşim kurmasını sağlayacak sunucu/istemci altyapısının geliştirilmesi,  oluşturulan etkileşimli ortamların gerçeğe yakın şekilde işlemelerini sağlayacak yapay zeka uygulamalarının hazırlanması, temel çalışma konuları. Sobee’nin sahip olduğu oyun teknolojileri, eğlence sektörünün yanısıra, eğitim, turizm, savunma sanayi, ulaşım, alış-veriş gibi sektörlerin ihtiyaç duyduğu üç boyutlu etkileşimli ortamları içeren ürünleri geliştirecek nitelikte.
Citroen C4 Robot Oyunu, Semih Saygıner Bilardo, Futbol Menajer gibi tamamlanmış popüler oyunların yanında, üzerinde çalışılan Sanal Çocuk Pilot, Süper Can oyunları da tamamlandıklarında sektöre damgasını vurmaya aday oyunlardır.
Bir kişi ile başladığı çalışma hayatını bugün 18 çalışan ile sürdürüyor. 1.548.178,42 Proje İstanbul – 3 Boyutlu devasa çok oyunculu çevrimiçi ile İstanbul’un tarihi mekanlarında  geçen bu oyunda bölgedeki tüm önemli binalar gerçeklerine sadık kalınarak 3 boyutlu olarak modellenmiştir. Proje gerçekleştiği yıllarda, dünyada gerçek ve tarihi bir ortamda geçen ilk MMO oyunu olmuştur. Proje bütçesi 1.175.046 $. Proje tarihi 2005-2007. Proje çıktısı kullanım alanları; On binlerce oyuncunun internet üzerinden çevrimiçi (on-line) olarak aynı ortamda oynayabilecekleri bir oyun. Üretilen teknolojilerin eğitim, askerlik, şehircilik, turizm gibi konularda  yeni projelere altyapı imkanı sağlaması. Oyun yapımında kullanılan ve geliştirilen tüm toolların yeni oyunların yapılmasında kullanılması. Üye sayısı 500 bin.





ENEL ENERJİ ELEKTRONİK SAN. ve TİC. A.Ş
Kesintisiz Güç Kaynağı sektöründe devrim yarattı. 1997 yılından bu yana çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye'de 700kVA kesintisiz güç kaynağını üreten ilk firma olan ENEL, Ar-ge departmanının titiz çalışmaları ve yirmi yıllık bilgi birikiminin sonucunda Mikroişlemci Kontrollü, IGBT doğrultuculu, PFC Sistemli Kesintisiz Güç Kaynakları'nın üretimine başladı. Empower 33 IGBT Doğrulutuculu serisi bu ürünlerle sektörde de yeni bir çığır açtı. İleri teknolojisi, kullanım alanının genişliği, yüksek güvenilirliği, güç değerinin kolayca artırılabilirliği, fonksiyonel yapısı, tasarım harikası ENEL DIAMOND UPS'in sıradışı özelliklerinden sadece birkaçı... DIAMOND serisi UPS'ler 300kVA çözümleriyle DÜNYA'da da BİR İLK... ENEL'in yeni jenerasyon ürün gamı, klasik UPS'lere göre; hem daha yüksek verimlidir, hem de daha fazla enerji tasarrufu sağlıyor. İngiltere, Almanya, Hindistan, Fransa, İspanya’ya ihracat yapıyor.

BMBT BÜYÜKMIHÇI BOR TEKNOLOJİLERİ ARAŞTIRMA  VE GELİŞTİRME TİC. A.Ş.
2003 Yılında İTÜ-KOSGEB Teknoloji Geliştirme Merkezi’nde Mikron Altı Bor Karbür Üretiminin Geliştirilmesi konulu projesi ile başlayan BMBT Büyükmıhçı Bor Teknolojileri Araştırma ve Geliştirme Ticaret A.Ş, proje başlangıcından 1 yıl sonra özelleştirme  ile satın aldığı TAKSAN ile büyüyerek bugün 17 Askeri proje 35 çalışanı ve 10 000 000 $  cirosu ile büyümesini sürdürüyor.

KARTEK Kart ve Bilişim Teknolojileri Ltd. Şti.

2001’de kuruldu. Offisler: Ana Merkezi ITU Ari-2 Teknokent, Istanbul. ITU Ayazağa Vadi Ofisi
 %100 Türk sermayesi. 100’den fazla çalışan ve dünya genelinde 15 distribütör. Çipli kartlar ve ödeme teknolojilerinde uçtan uca çözüm sağlayıcısı.

2001’de 3 kişi ile ve 0 sermaye ile kuruldu. 2003 ve 2005 yılları arasında KOSGEB’te yer aldı. 2005’ten beridir Teknokent’te yer alıyor.

2006’da EPCA kurumu tarafından Garanti Bankası’na kurulan şubeden anında kart basım sistemi ile Avrupa’da “En Yenilikçi Ödeme Teknolojisi Ürünü” kategorisinde birinci oldu.
2008’de Bank Asya DIT Kart ile Kahramanmaraş’ta Otobüslerde gerçekleştirilen Ulaşım Projesi ile Sesames ödüllerinde 233 firma arasından ilk üçe kald.
Firma cirosu 2004 yılında 80.000 Euro iken 2008 yılında 3 milyon Euro’yu geçti.
Ürünlerin Satıldığı Ülkeler:Türkiye, Amerika, Kanada, Almanya, İtalya, Belçika, Slovenya, Slovakya, Romanya, Yunanistan, İsrail, Dubai, Suudi Arabistan, Bahreyn, Güney Afrika, Nijerya, İran.

AİRTİES.KABLOSUZ İLETİŞİM SAN. VE DIŞ .TİC.AŞ
Airties Kablosuz İletişim San. Ve Tic. A.Ş. 2004  yılında merkez müdürlüğümüz bünyesinde kuruldu.     
Türkiye’nin yüzde 60lık pazar payıyla bir numaralı kablosuz teknoloji markası haline gelen AirTies, lider olma hedefi ile girdiği Ukrayna pazarında ürün tanıtımı yaptı.
Ukrayna’nın başkenti Kiev’in gözde mekanlarından ‘Premier Palas’ otelinde gerçekleşen ürün tanıtımına çok sayıda Ukraynalı basın mensubu katıldı.
Kablosuz ağlar ve geniş bant internet erişimi alanlarında AirTies ürünlerinin tanıtıldığı basın toplantısına katılan, AirTies Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Çelebi Ukrayna’da kablosuz erişim pazarının lideri olmak istediklerini söyledi.
Çelebi, Ukrayna pazarı hakkında, “İleriye dönük çok güzel bir pazar olacağını düşünüyoruz. Kısa vadede kriz nedeniyle dar ve ufak bir pazar. Burada yaklaşık 50 milyon kişi var. Geniş bant erişimi çok az onun için burada çok büyük fırsatlar olacağını düşünerek yatırım yaptık. Bugüne kadar güzel noktalara geldik. Hemen hemen tüm önemli zincir mağazalarda ürünlerimiz var ve satılıyor.” dedi.
Yeni giriş yaptıkları Ukrayna pazarında yerelleşme sürecinde olduklarını belirten Bülent Çelebi, bu sürecin grubun pazar liderliği hedefi için önemli bir altyapı oluşturduğuna da dikkat çekti.
Türkiye’de uyguladıkları; AR-GE, yerel dinamikler, pazar ihtiyaçları, satış ve müşteri memnuniyetine dayalı stratejileri Ukrayna’da da sürdürdüklerini ifade eden Çelebi, AirTies’ın olarak Türkiye’deki gibi yüzde 60 oranında olmasa dahi Ukrayna’da yüzde 30luk bir oranla da olsa “lider” olmak istediklerine vurgu yaptı.
Çelebi AirTies’ın, yerel politikalarının arasında en dikkat çeken özelliği ise müşteri memnuniyeti olduğunu belirtti. Bunun uygulamasını ise Ukrayna’daki Satış Müdürü Murat Pullu, Ukraynaca 7 gün 24 saat hizmet veren çağrı merkezinin cep telefonundan arayarak basın mensuplarına canlı olarak gösterdi.
Diğer yandan ürün kutularından, interaktif kurulum CD’lerine, broşürlerinden internet sitelerine kadar her şeyin, Ukraynaca hazırlanması Ukraynalıların beğenisini kazandı.
AirTies’ın yerel stratejileri doğrultusunda Ukrayna’daki alt yapıyı inceleyen şirket ülkede eternet ve kablonet kullanıcılarının ağırlıkta olması nedeniyle, router modeme ihtiyaç olduğunu tespit ederek Ukrayna için geliştirdiği Air 4240ı Türkiye’den önce piyasa Ukrayna’da piyasaya sürdü.
AirTies şirketinin ürünlerinin dağıtımı Ukrayna’nın önde gelen teknoloji ürünleri distribütörü “Versiya Trading” şirketi tarafından yapılıyor. Ukrayna Devlet şirketi, UkrTelekom’da müşterilerine AirTies modemlerini tavsiye ediyor.
Ukrayna’da halihazırda yaklaşık 1,5 milyon internet kullanıcısı var. 40 milyona yakın cep telefonu kullanıcısı bulunan Ukrayna’da sabit telefon hattı için başvuruda bulunan 3 milyon kişinin ise internet kullanmak için başvuruda bulunduğu tahmin ediliyor.
TÜRKİYE’DE BEŞ YILDA LİDER OLDU
AirTies, Şubat 2004te ABD Silikon Vadisi’nden gelen idari ve teknik bir ekip tarafından Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) pazarlarında lider olma hedefiyle kuruldu. Kuruluşunun beşinci yılında, AirTies perakende satışlarda Türkiye’de pazar payını yüzde 60a sahip oldu. Türk Telekom dahil pek çok önde gelen servis sağlayıcısının ana tedarikçisi durumuna geçen AirTies markalı ürünleri kullananların sayısı dünya genlinde 4 milyonu aştı. AirTies Yunanistan ve Rusya’daki faaliyetlerinden sonrasında ise Ukrayna’daki açılımını sürdürüyor.

OTONOM  US VE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ YAZILIM DANIŞMANLIK SAN. VE LTD. ŞTİ.
OTONOM, "yerli uluslararası teknoloji üretimi" misyonu ile, İstanbul Teknik Üniversitesi Yazılım Geliştirme Merkezi'nde 2000 yılında kuruldu. 2000 yılanda Daha sonra İTÜ KOSGEB  Teknoloji Geliştirme Merkezi’nde desteklenen proje ile günümüze geldi.
Uzmanlık alanları, Bilgi Yönetimi (Doküman Arşivleme/Yönetim Sistemleri, İş Akış Yönetim Sistemleri, Mesajlaşma Sistemleri, Intranet, Portal),  Görüntü İşleme (Form İşleme, Yüksek Hacimli Belge Tarama),  Servis Büro Hizmeti, Multimedya İşleme/Yönetim Sistemleri,  Faks Yönetim Sistemi olarak sıralanmakta.

 OTONOM'un üç şapkası bulunuyor.
Üretici Şapkası: "Yerli uluslararası teknoloji üretimi" misyonunun gereği olarak OTONOM, Doküman Arşivleme, Görüntü İşleme, Form İşleme (Akıllı Karakter Tanıma-OCR/ICR), konularında uluslararası düzeyde yazılım ürünleri üretiyor. OTONOM AR-GE faaliyetlerinden ötürü İTÜ Yazılım Geliştirme Merkezi, İTÜ KOSGEB gibi kuruluşlardan önemli finansman, danışmanlık, araştırma destekleri alıyor.
 Çözümcü Şapkası: OTONOM, uzmanlık alanına giren konularda hem kendi ürettiği ürünleri hem de yerli yabancı diğer firmaların ürettiği ürünleri kullanarak anahtar teslim çözümler sunuyor. Güçlü bir çözüm firması olmanın gereği olarak geniş bir ürün yelpazesinde birikim ve deneyim sahibi.  
Danışman Şapkası: OTONOM, uzmanlık alanına giren konularda ürün seçimi, teklif ve ihale şartnamesi (RFP) hazırlama, teknoloji araştırması, fizibilite/ROI/TCO raporları hazırlama, proje yönetimi konularında danışmanlık hizmetleri sunuyor.
OTONOM bu üç şapkayı aşağıda anılan kadrosuyla gerçekleştiriyor.
5 kişilik yönetim kadrosu, 26 yazılım uzmanı, 4 sistem/ürün mühendisi, 3 ArGe danışmanı, 5 teknik destek elemanı, 4 kişilik satış pazarlama ekibi, 4 idari çalışanı, 102 servis büro çalışanı, ile toplam 153 kişi.



BEST BİLGİSAYAR ELEKTRONİK SAN. TİC. LTD. ŞTİ.
Best, Arges Laser System Genel Müdürü Cüneyt Selek’in açıklaması:
BEST, içinde bulunduğu sektörün ihtiyaçlarına kendi bilgi ve yeteneğini kullanarak cevap
vermeyi, uluslararası rekabete açık kalitesi ile dış bağımlılığı kırmayı ve fayda ile etkinliği gözeten
üretim anlayışı ile müşterilerinin üretim imkanlarını zenginleştirmeyi amaç edinerek 1992 yılında
kuruldu. Yıllar süren disiplinli çalışmanın eşliğinde gerek projeleri gerekse standart üretimi ile
kuruluş amaçlarına her geçen gün biraz daha yaklaşırken, hedeflerini de büyüterek ve Laser
sistemlerinin kullanıldığı tüm sektörlere ARGES Laser System markamız ile projeler hazırlayarak
ve makineler üreterek hizmete devam ediyoruz. Bugün uzman ve kendini aşmayı amaç edinmiş personeli; sektörel ihtiyaçlar ile müşteriyi hizmetlerinin odağına yerleştirmiş üretim anlayışı ve her koşulda dürüstlük ile ülke sanayisine hizmeti önceleyen felsefesiyle tekstilden deriye, kuyumdan matbaaya kadar tüm sektörler için laser teknolojileri üretiyor, AR-GE çalışmaları ile üretim imkanlarını zenginleştiriyor ve sektörlerin ve müşterilerin özel ihtiyaçları doğrultusunda makine tasarımları yapıyoruz.
Değişim 2000' li yılların hemen başındaki üretimin gelişen ve değişen ihtiyaçları, hem firmamız hem de Türkiye'deki imalat sanayi için yeni adımların atılmasını gerektirdi. Birçok sektör lazer teknolojisini kullanan; kesim, kaynak ve markalama makineleri kullanmaya başlamıştı. Önümüzdeki günler için de makine sayısının gün geçtikçe artacağı, yeni sektörlerde de lazerin kendine yeni uygulamalar bulacağı açıktı.
Sonuç:
2003 senesinin ilk yarısında lazerli kesim makinemizin prototipini tamamladık. Kendi
bünyemizde yaptığımız test sürecinin başarı ile tamamlanmasını takip eden günlerde yeni
ürünümüzü fuarlarda sergilemeye başladık. Müşteri teslimlerimiz aynı yılın 2. yarısında başladı.
Yeni ürünumüze gelen yoğun ilgi, bizi diğer lazerli üretim teknolojileriyle çalışan yeni ürünler
geliştirmeye teşfik etti. 2009 senesine geldiğimizde başta tekstil, kuyumculuk, reklam, promosyon,
matbaa , otomotiv ve ambalaj sektörleri olmak üzere 200' den fazla lazerli işleme makinemiz
çalışıyor. Projemize verdiği destekten dolayı "KOSGEB İTÜ Teknoloji Geliştirme Merkez Müdürlüğü" neteşekkür ederiz.
 BİLMED BİLGİSAYAR VE YAZILIM  LTD. ŞTİ.
Bilmed  2004 yılında ürününü geliştirmek ve İnternet ortamında da çalışabilir duruma getirmek için yaptığı AR-GE çalışmaları İTÜ KOSGEB tarafından desteklenmeye uygun görülmüştür. Bu destek kapsamında Bilmed AR-GE faaliyetlerini  İTÜ KOSGEB e taşıdı.
KOSGEB bünyesinde 2007 yılının ilk yarısının sonuna kadar yer alan Bilmed bu süre zarfında gerek  AR-GE, gerek kurumsal yapılanma ve gerekse Pazarlama anlamında ciddi anlamda gelişmeler sağlamıştır. KOSGEB bünyesinde kaldığı 2.5 yıl sürenin sonunda çalışan sayısı, müşteri ve cirosunda  yaklaşık iki kat civarında artış gerçekleşti.
Kurumsal gelişmeler arasında,  ISO 9001-2000 belgesinin alınması, CMMI ile ilgili altyapının kurulması, ISO 27001 belgesi için gerekli altyapı çalışmalarının tamamlanıp belgelendirmeye hazırlık aşamalarına gelinmesi bulunuyor.
AR-GE kapsamında yapılan çalışmalar neticesinde, Bilmed yazılımların internet ortamında da performans kaybına uğramadan çalışmasına imkan sağlayan bir yöntem geliştirmiş ve bu yöntemin patenti için müracaatta bulundu. 
Bu yöntem Bilmed in ürününde en önemli  aşama olan internet ortamında hız ve performans kaybı problemini mükemmel bir şekilde çözüyor.
Bilindiği üzere, Ülkemizde ve dünyada internet çok süratli bir şekilde gündelik yaşamın vazgeçilmezleri arasında yer aldı.
Bu nedenle, browser teknolojisini kullanmayan yazılımlar pazarda müşteri bulma konusunda sıkıntı yaşayacaklar. Özellikle sağlık sektörü gibi çok önemli olan bir alanda yapılacak tüm hizmetlerin kişilere, kurumlara ve tüm ulusa sağlayacağı katkılar düşünüldüğünde bu uygulamaların önemi daha da artıyor.
Bu sistem ile mekandan bağımsız olarak HBYS (Hastane Bilgi Yönetim Sistemi)’ ye erişim özelliği sağlanıyor. Uygulamanın web platformunda çalışması donanım maliyetlerini düşürüyor. Böylece web tabanlı Bilmedical HBYS (Hastane Bilgi Yönetim Sistemi)’yi  kullanan kurumların bilgi işlem maliyetleri düşüyor.
Ürün geliştirme süreçlerimizde uyguladığımız dünya standartlarında kalite modeline  göre tasarlanan kullanıcı dostu (user-friendly) ve yönlendirici arayüzler sayesinde son kullanıcıya öğrenim ve kullanım kolaylığı sağlandı. Bunun sonucunda eğitim süre ve maliyetlerinde ve kullanıcı kaynaklı hatalarda büyük ölçüde düşüş gerçekleşti.
Kullandığımız multi-tier mimari sayesinde, tüm uygulama güncellemeleri tek merkezden yapılıyor. Bu yöntemde  İstemcinin veritabanına doğrudan erişimi söz konusu olmadığından ek güvenlik önlemleri kolaylıkla alınıyor.
Bilmed Proje ekibinin, geliştirmekte olduğumuz yeni teknolojiler üzerinde yapılan tüm  ar-ge çalışmaları esnasında kazandığı bilgi ve tecrübe kurum içerisindeki know-how’ı önemli oranda artırdı.
Bu sayede  projemizin bundan sonraki aşamalarının süreçleri kısaldı, giderlerde de önemli oranlarda düşüşler sağlandı.
Kazanılan know-how bu çapta projeler yapma fikri olan ancak performans kaybı, güvenlik, ağ trafiği, hız, sürekli iletişim sorunları sebepleri ile, yazılım ve yazılım tabanlı sistemlerini web ortamına taşıyamayan birçok firmanın yardımcısı olacak. Böylece firmalar arası rekabet gücünü de artıracak, gerek ülkemizde gerekse dünyada web tabanlı yazılımların gelişmesine büyük katkılar sağlayacak.
Firmamız; Bilgi çağının gerisinde kalmamak için sürekli inovasyonu , araştırma ve geliştirme faaliyetlerini desteklemekte bu destekler için gereken maddi kaynağı ayırmaktadır.
Bilmed Bilgisayar ve Yazılım A.Ş. 2006 yılında Türk Patent Enstitüsü’ne  2007 yılında Amerikan Patent Ofisi’ne Patent Başvuruları yaparak  2008’de Web Browser tabanlı uygulamaların performansının artışı konusunda geliştirdiği model için  patent almaya hak kazandı.