TURİZM HABERLERİ, KOBİ'LER VE GİRİŞİMCİLERLE RÖPORTAJLAR, SEYAHATLER, GEZİLERDEN FOTOĞRAFLAR VE RÖPORTAJLAR BU SAYFADA

ÖLÜDENİZ HAVA OYUNLARI

Ölüdeniz Hava Oyunları ile Bir Yamaç Paraşütü Keyfi
Uluslararası Ölüdeniz Hava Oyunları  Türkiye’de yamaç paraşütünün adresi. Her yıl gelen ülke sayısı ile birlikte paraşütle atlayan sporcu sayısı da artıyor.  Ölüdeniz’de yapılan festival binlerce insanı büyülüyor.  İki bin metre yüksekliğindeki Babadağ; yamaç paraşütü ile dünyada bir numara  ve  en ünlü akrobatlarını, yarışmacılarını ağırlıyor. 
Ölüdeniz ve dolayısıyla Babadağ, sadece büyüleyici manzarasıyla değil, doğu-batı-kuzey-güney olmak üzere bütün yönlere uçuş imkanı vermesi  ve sporcuların istediği noktaya iniş yapması açısından pilotlara pek çok olanaklar sunuyor. Her yıl gerek eğitim gerek spor amaçlı olsun 40 bin civarında sporcu Ölüdeniz Babadağ’dan paraşütle atlıyor.

ORGANİZASYON EKİBİNİN BAŞARISI ÖNEMLİ
Fethiye kaymakamlığı organizasyon komitesinin başkanı olarak önemli rol oynuyor.   Fethiye Tanıtma Vakfı (FETAV) sekreterya işini yürüdüyor.  Ölüdeniz Belediyesi festivalin himayesini yapıyor.  Turizm Bakanlığı hava oyunlarına gelen yabancı gazetecilerin yol masraflarını ve ağırlanmalarını sağlıyor. Otel, restoran gibi birçok yer konukların sponsorluğunu üstleniyor. 
Tabi ki Hava Oyunları Festivali’ni Türkiye’ye kazandıran ve bir ilki gerçekleştiren organizatör Kadri Tuğlu bu işe gönül vermiş önemli bir isim.  Fethiye Tanıtma Vakfı’nın (FETAV)  çalışkan müdürü Dilek Dinçer ve ekibinin festival için çok çaba harcadığını bizzat biliyorum.
Gerçekleştirilen organizasyonla tüm dünya yamaç paraşütü tutkunları Ölüdeniz`de buluşuyor.  Ölüdeniz Hava Oyunları`na; Türkiye başta olmak üzere Bolivya, Kanada, Afganistan, İran Arjantin, İsrail, Mısır, Rusya, Amerika, İngiltere, Almanya, Fransa, Yunanistan, Bulgaristan, Polonya, İsveç, Norveç, Ukrayna, İsviçre, Avusturya, Avustralya, Japonya, Güney Kore, Belçika, İtalya, Hollanda, Suriye, Romanya, Belarus, Kazakistan, Arnavutluk, Hırvatistan, İspanya, Kırgizistan , Litvanya, Makedonya, Sırbistan, Slovenya, Tataristan ve Finlandiya gibi birçok ülkenin paraşütçüleri katılıyor.
PARAŞÜTÇÜLER GÖKYÜZÜNDE, YAKINLARI  PLAJDA
Dünyanın gözbebeği Ölüdeniz ve Babadağ ayrılmaz bir ikili tıpkı nazar boncuğu ve ortasındaki göz gibi. Her paraşütçü en az iki kişi, bazıları ise aileleri (eşi, çocukları) ile geliyor.  Bir hafta için  milyonun üzerinde turistin geldiği festival oldukça neşeli geçiyor.  Gökyüzünde rengarenk uçan ve göz şovu yapan paraşütçülerin eşleri, çocukları, arkadaşları vs  plajlarda Ölüdeniz’in tadını çıkarıyor.  

THOMAS LEDNİK VE MİKE KÜNG HER YIL BÜYÜLÜYOR
Her zaman olduğu gibi Uluslararası Ölüdeniz Hava Oyunları Festivali’nin değişmez konukları Yarasa adam lakaplı Çek Thomas Lednik ile arkadaşlarının mikro life gösterileri ile serbest stil akrobasi gösterilerini izlerken insanların yüreği ağzına geliyor. Aynı şekilde  Mike Küng izleyenleri büyülüyor.  Serbest uçuşlar, hedefe iniş, para motor gösterileri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Havacılık Federasyonu’nun sıcak hava balon gösterisinin yanı sıra Touch Flyer, Gabor Kezi, Pal Takats, Horacio Lorens, Felix Rodriguez, Marius Duta, Mendo Veljanoski, Bernd Homboeck ve Alex Meschuh, Türk paraşütçüsü İsmet İçel, Mike Steen, Mark Geddes de akrobasi şovları ile izleyicilere heyecanlı saatler yaşatıyor, büyük alkış alıyorlar.

“ÖLÜDENİZ” VE “BABADAĞ”  BİR MARKA
Ölüdeniz ve Babadağ yamaç paraşütü yapmak isteyenlerin buluştuğu adres oldu. Yer yüzü cenneti diye tabir edilen Ölüdeniz Türkiye’yi yurt dışında tanıtan en önemli fotoğrafların başında geliyor.  Ölüdeniz, yakın zamana kadar deniz-kum-güneş olarak turistlerin ilgisini çekiyordu. Artık doğa sporları ile de ilgi odağı. Özellikle de yamaç paraşütü  ile ön plana çıkan Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Ölüdeniz beldesinde yamaç paraşütü 1987 yılından itibaren doğdu. Son yıllarda da dünyanın her tarafından yamaç paraşütü yapan sporcuların gelmek istediği yer  Babadağ, dört bir yana uçmaya müsait dünyanın tek dağı.  Kültür ve  tarihi geçmişi ile de antik bir  bölge olan  Ölüdeniz, deniz, kum, güneş ve yamaç paraşütü dışında dalma, ragting,  kano, treking, jep safari, kamyon safari, endomik bitkileri izleme ve kuş gözlemciliği gibi alternatif sporları da ön plana çıkmaya başladı. Bundan dolayı da tarihle ilgilenen  tarih ve kültürel geziler yapmak isteyenler için Fethiye ve çevresi,  çok uygun bir bölge.  Ölüdeniz Belediye Başkanı Keramettin Yılmaz, yabancı basın yayın organlarında Ölüdeniz ile ilgili çıkan haberlerin arttığını kaydederek bundan büyük memnuniyet duyduğunu söylüyor.

Ölüdeniz Hava Oyunları organizatörü Kadri Tuğlu, Uluslararası Hava Oyunlarının hiçbir kişiye kuruma, şirkete mal edilemeyecek çok büyük bir organizasyon olduğundan söz ediyor.  

Bilindiği gibi dünyanın en önemli hava sporları etkinliklerinden biri haline gelen Uluslararası Ölüdeniz Hava Oyunları Festivali’nin ilki 2000 yılında düzenlenmişti. 2000 yılından  bugüne  kadar festival;  organizasyon, katılımcı, ziyaretçi ve basının  ilgisi açısından her yıl daha da genişledi. Ölüdeniz, sadece büyüleyici manzarasıyla değil, tüm düzeylerdeki pilotlara sunduğu pek çok olanakla da en önemli yamaç paraşütü merkezlerinden biri olarak göz doldurmaya devam ediyor.  Babadağ’dan uçmak isteyen pilotlar  başlangıç düzeyinde 1500 metre yüksekliğe ulaşabilirken, daha deneyimli pilotlar 3000 metreye, hatta profesyoneller 4000 metreye kadar tırmanabiliyor. 



ULUSLARARASI SERTİFİKALI DALMA OKULLARI
Gerek yamaç paraşütü için gerek dalma için dünyanın her yerinden öğrenciler Ölüdeniz’e gelerek eğitim alıyor ve eğitim sonunda kendilerine uluslararası geçerliliği olan sertifika veriliyor. Bölgede dört, beş  tane dalgıçlık eğitimi veren okula, dünyanın her yerinden dalma eğitimi almak isteyenler kayıt yaptırıyor ve sertifika alıyor.  Bu sertifikalar dünyanın her yerinde  geçerli. Fethye-Antalya arasındaki Likya yürüyüş parkuru çok önemli. Bunlar özellikle dağcıların, yürümeyi seven grupların ve doğacıların dikkatini çekiyor. Ayrıca endomik bitkileri izlemek isteyen gruplar yine kuş izlemek için gelen gruplar bölgede alternatif turizmi geliştiriyor. Herşeye rağmen Ölüdeniz'de güneş kum deniz tatili devam ediyor. Güzel ve yeşil bir bölge. Yapılaşma düzenli. 4 yıl önce Almanya ve Avrupa ülkelerinden gelen tatilcilerin yaptığı bir anketti dünya birincisi seçildi. Bölgenin güzelliği tescilli.  
TEKNE TURLARI YAPILABİLİR
Beş gün süren Uluslararası Hava Oyunları için gelen misafirler, Ölüdeniz’de 2 hafta kalıp 14 gün farklı gezilere de  katılabilir.  Ölüdeniz’den,  Fethiye’den, meşhur Göcek Koyları  tekne turlarına katılınabilir. Doğayı sevenler Saklıkent Kanyonunu gezebilir. Safariye katılınabilir. Fethiye ve Ölüdeniz'de konaklayıp Dalyan'da bir tura katılınabilir. Kalkan ve Kaş’a kadar günü birlik turlar yapılabilir.  Tekne turları alteratf  porogramlar her geçen gün değiştiriliyor.
GENÇLER İÇİN KAMPLAR
Gençler için Fethiye ve Ölüdeniz civarında çok güzel kamplar var. Katrancı Kampı, Ölüdeniz Kampı, hem çadırcılara hem da karavanlara  uygun hizmet veriyor.   Ayrıca seçenekler var. Yamaç paraşütü artık üniversitelede ilgi görüyor. Kışın dahi buraya geliyorlar. Boğaziçi  Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Isparta Sülemyan Demrel Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi bunların başında geliyor. Badağ dünyada hava sporu yapanların gözbebeği ve dünyada bir numara.  Yılın 365 gününde de ulçuluyor.
BABADAĞ YOLU ISLAH EDİLMELİ
Dağ bedava bir ürün.  12 kilometrelik yolun ıslah edilmesi şart. 8 yıl katıldığım hava oyunlarında sürekli gündemdeydi. Yıllar geçmesine rağmen değişen pek bir şey olmadı. İki yıldır hava oyunlaına katılamadığım için yorum yapamayacağım.  Buraya kim yatırım yaparsa yapsın kazanır. Yolun haricinde güvenlik,  sağlık gibi acil sorunlar da var.



































1 yorum:

Kemal Polatlı dedi ki...

Ölüdeniz harika bir yer..