İstanbul Üniversitesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler 'den 1981 yılında mezun oldum ve aynı yıl 14 Aralık 1981'de İstanbul Ticaret Odası Basın Yayın Şubesi'nde işe başladım. On gün sonra da İTO'nun yüzüncü yıl kutlamaları yapılıyordu. İTO'nun tabldot halinde bir defa yayınlanan 100. yıl gazetesinde en genç memuru olarak Basın Yayın Şubesi Şefi Sermet Fer benimle röportaj yapmıştı. Turgut Özal ile Avrupa'ya açılan Türkiye büyük hamlelere başlamıştı. Türkiye iyi bir rüzgar yakalamıştı. Beşiktaş'taki OTİM yeni açılmış ve birçok firma, gazeteler, İTO ve birçok kuruluş stantlar açmıştı. Her gün defileler yapılıyor, firmalar kendini tanıtıyor, yabancılar yoğun ilgi gösteriyordu. Her şey daha fazla mal satmak içindi. O zaman şubede şef, müdürden başka 5 kişi çalışıyorduk. OTİM'deki İTO standında şubemizden her gün bir arkadaş kalıyordu. Tıpkı işe gider gibi sabahtan akşama kadar burada gelenlerle ilgileniyorduk. Ben, Nuri Güner ve Kıbrıslı Gülcay Tuna üçümüz nöbet değiştiriyorduk . Daha sonra ekonomide çok şeyler değişti, dış geziler, dış pazarlar, araştırmalar başladı. O zamanki İTO Başkanı rahmetli Nuh Kuşçulu Türkiye'ye bir kuruş fazla döviz girsin diye elinde çanta ile hangi yabancı gelirse gelsin mutlaka kendisi karşılardı. Şimdi artık öyle ekabir olduk ki gelen yabancıların derecesine göre karşılamaların şekli de değişti.
27 yıldan fazla çalıştığım İTO Basın Yayın Şubesi'nde İstanbul Ticaret Gazetesi ve eski adı ICOC yeni adı ile İTOVİZYON Dergisi’nde çeşitli konularda ve özellikle KOBİ’ler ile ilgili yaptığım haberlerle ön plana çıktım. KOSGEB camiası ile yakın çalışmalarım sonucu firmaların başarı öykülerini ve projelerini yıllarca tanıttım. Öyle ki birçoğu bana “KOBİ’lerin annesi” olarak hitap edince fazla yadırgamadım. O zaman röportaj yaptığım birçok KOBİ'nin ünü artık bugün dünyaya taştı. Bu firmaların birçoğu lazerden robota, bilişimden iklim değişikliklerine, teknolojiden çipli kartlara kadar sayısız buluşlara imza attı, patent aldı. Birçoğu da finans zorlukları nedeniyle işlerini kapatmak zorunda kaldı. Şundan eminim ki KOBİ'lere yeteri kadar destek çıkılmıyor, aksi halde Türk girişimcisi asla engel tanımaz. Genç bir girişimci bana demişti ki "Cazibe Hanım, okulu bitirdik, proje yapıyoruz, aklımız çalışıyor, genciz fakat paramız yok. Biz neyi nasıl üreteceğiz ve para kazanacağız?" Haklıydı. Bir zamanlar İTÜ KOSGEB de KOBİ'ler için havuz projeleri üretmişti, KOBİBANK çalışmaları anlatılmıştı, rağbet görmedi. Zaman zaman bu konudaki düşüncelerimi, karşılaştığım insanlarla konuştuğum ve haber yapamadığım bölümleri kendi bloğumda yayınlamak istiyorum.
Haber yapmanın önemli olduğuna inanıyor, bunun için mutlaka yerinde ve özgün olmasını istiyorum. Zamanı geldi deyip 2008 Aralık sonu emekli oldum.
Gezmeyi ve seyahat etmeyi sevdiğim için gittiğim yerlerin üretim, tarım, kültür vb güzelliklerini yansıtmak beni çok mutlu ediyor ve enerjimi yükseltiyor. Mümkün olduğu kadar Türkiye’nin farklı yörelerinin turizmini, kalkınma projelerini, yatırım ve üretim potansiyellerini, yapılan işleri tanıtmayı sürdürüyorum ve internet ortamında gelen özgün haberleri yayınlıyorum. Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD), Turizm Yazarları ve Editörleri Derneği (TUYED) ve TURİNG üyesiyim. Genelde gezilerim ve seyahatlerim de bu üç kurum ile oldu, tabi ki hepsi ayrı ayrı haber konusu oldu.
İTO EMEKLİLERİ
Diğer taraftan İTO'dan emekli olan arkadaşlarımı bir çatı altında toplamak için Cemal Albayrak ve Osman Tüzer ile birlikte yürüttüğümüz çalışmalar sonucu İTO Emeklileri Personel ve Sosyal Dayanışma Derneği'ni kurduk. Dernek ile ilgili haberler için İTO EMEKLİLERİ (https://itoemeklileri.blogspot.com/2018/06/cazibe-ulutas-itonunemekli-yeni.html) ile ilgili bir blog kurdum. Üye olan emekli arkadaşlarımız ile ilgili tüm haberler bu blogda yayınlıyorum.
SAĞLIK TURİZMİ TÜRKİYE
Sağlık Turizmi Türkiye için ayrıca yine bir blog ve feys sayfası var. Hem blogda hem de feysde haberler yayınlanıyor. Sağlık, turizm, turizmin her çeşidi, ekonomi, kutlamalar, festivaller, ihracat, yöre haberleri, çevre, bilim, teknik, ulusal, uluslararası özellikle gençlerin başarıları ve diğer bilim alanlarındaki başarılar.. Oldukça geniş bir platformdan belediyeler, odalar, çevreciler, STK'lardan yüzlerce haber geliyor.. Güvenilir olmaları önemli. Kaynak vererek haber yapılıyor. Şu ana kadar feys Sağlık sayfamıza uyarı gelmedi. Herkes haber yapabilir. Fakat sayfaya haber koyamaz.. Teşekkür ederim.
NOSTALJİ
Henüz bu blog ile ilgili haber yapmadım. Taslak halinde resimleri yerleştirdim. İşe başladığım 1981'den bu yana yaptığım haberleri kaynak göstererek nostalji ile ilgili hazırladığım blogda yayınlayacağım. İlk iş hayatıma başladığım İTO'da hem gazete hem dergide yayınlanan haberlerim arşiv niteliğinde. Bakalım zaman ne gösterecek. Öyle bir dünyada yaşıyoruz ki son günlerin en önemli konusu iklim değişikliği ve dünyayı sallıyor.. Gıda, enerji, nüfus, teknoloji, dijital platformlar vs hepsi başlı başına yeni bir dünya düzeni. 1981'de başlayan gazetecilik devam ediyor. Tabi ki emekli olmak ve bağımlı olmamak işinin patronu olmak en güzeli. Atatürk'ün izindeyiz. Her fırsatta Ata'mızın yaptıklarını tekrar tekrar okudukça, anladıkça, onun izinde gidince başarılamayacak hiç bir şey yok. Haberlerimde öncelik her zaman eğitim, üretim, tarım, kadınların başarıları oldu ve devam ediyor.
42 yıldır gazetecilik mesleğinde yer aldığım ve severek haber yaptığım için memnunum.
NOT: Bu siteyi oğlum benim için kurmuştu. Bazı sistemler değiştiği için resimler görüntülenemiyor. Öğrendiğim kadarıyla programlar internetten kaldırılmış ve desteklenmiyormuş. Umarım yakın bir zamanda siteden de kalkmasını sağlarım.