TURİZM HABERLERİ, KOBİ'LER VE GİRİŞİMCİLERLE RÖPORTAJLAR, SEYAHATLER, GEZİLERDEN FOTOĞRAFLAR VE RÖPORTAJLAR BU SAYFADA
                          KAGİDER, geleceğe yatırım yapan kadınları buluşturdu

 “Ülkemizin geleceği için kadının konumu stratejiktir”

KAGİDER Başkanı Dilek Bil, Türkiye’de kadın konusunda oynadığı rolle, dünyada kabul gören stratejik ortağın KAGİDER olduğunu belirterek  “Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınması, Anadolu kadın girişimcilerin özgüvenle ekonomiye katılımından geçmektedir”
dedi.


Dilek Bil, Scott Kilner, Melanne Verveer

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından KAGİDER'in evsahipliğinde düzenlenen   “Invest for the Future:  Geleceğe Yatırım Yapın: Ekonomik Büyümeyi Yönlendiren Kadınlar Konferansı 24 Ocak Pazartesi  Gala Gecesi yemeği ile The Grand Hotel’de  başladı. Gecede konuşan KAGİDER (Kadın Girişimciler Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Dilek Bil, ABD Dışişleri Bakanlığı Küresel Kadın Konularından Sorumlu  Büyükelçi Melanne Verveer, A.B.D. İstanbul Başkonsolosu Scott F Kilner ve Geceye video mesajı gönderen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Rodham Clinton kadının güçlendirilmesinin ekonomik ve sosyal yaşamda sağlayacağı faydaya dikkat çektiler.
Konferans  Ermenistan, Azerbaycan, Kıbrıs, Gürcistan, Yunanistan ve Türkiye’den 100’ün üzerine  kadın girişimciyi bir araya getirdi. Hedef; kadın girişimcilerin arasında iletişimin ve ticaretin artması.
Ev sahibi KAGİDER’in  Başkanı Dilek Bil açılış yemeğinde bir konuşma yaparak ekonomik ve toplumsal gelişmede kadının oynadığı rolün altını çizerek, şunları söyledi:
“Ayrımcılık günümüzün gerçeği ve gerçek büyüme ve refahın engelidir. Hastalıklı bir durumdur. Bu durum erkek hegemonyasının eseridir. Bunu değiştireceğiz. Ve erkeklerle omuz omuza verip değiştireceğiz. Çünkü onlar da biliyor ki kadın, erkeklerin de geleceğidir. Gerçek şu ki, kadına yapılan yatırım, büyük fırsatlar sunan bir gelişim alanıdır. Cinsiyet ayrımının kalkmasıyla zenginleşen kadın nüfusun ekonomiye katılımı Çin kadar büyük bir potansiyelidir. Kadının ekonomik gücünün artışı, yeni ihtiyaçların, yeni pazarların yeni hizmet ve ürünlerin ortaya çıkmasını sağlayacaktır.”
Gücünü kadının katılımı ile aktifleştiren kurumlar da rekabette kesinlikle öne geçeceğini vurgulayan Bil,  Fransız şair Louis Aragon atıf yaparak, “Kadın, erkeklerin geleceğidir” dedi.



KAGİDER Başkanı Dilek Bil
  
Kadınlara yapılacak yatırımın getirisi yüksektir”
ABD Dışişleri Bakanlığı Küresel Kadın Konularından Sorumlu  Büyükelçisi Melanne Verveer kadının önemine dikkat çekerek “Kadınlara yatırım yapmak getirisi yüksek bir yatırımdır” dedi.
Girişimci kadının birçok şey vaat ettiğini kaydeden Verveer, kadınların sahip olduğu işletmelerde büyüme oranının daha fazla olduğunu söyledi ve şöyle dedi:
“Geleceğe yatırım yapmanın bir parçası olarak, biliyoruz ki kadınların güçlendirilmesi dünyayı yeniden şekillendirmenin en etkin ve olumlu yollarından birisidir. Hiçbir ülkenin nüfusunun yarısını geride bırakarak ilerleyemeyeceği yalın bir gerçektir”.
“Finansmana erişim en büyük engel”
Büyükelçi Verveer, finansmana erişimin kadınların işlerini büyütmede en büyük engel olduğundan bahsederek “Kadınların gelirinin yüzde 90’ı ailelerine geri dönüyor. Kadınlar ilerlediği zaman herkes bundan yararlanabilir” dedi.

ABD İstanbul Başkonsolosu Scott F Kilner Türkiye’nin hızlı ekonomik büyüme yaşaması için kadınların ekonomiye katılımının önemine vurgu yaparak şöyle konuştu:
“Türkiye son yıllarda etkileyici bir ekonomik büyüme yaşamıştır. Bugün Türkiye dünyanın 16’ıncı büyük ekonomisidir. Ancak Türkiye 2023 yılına kadar dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefini kadınların katılımı olmadan ulaşamaz. Türkiye’de birçok kadın iş hayatının zirvesine ulaşmıştır. Ancak hikayenin tamamı bu değildir. Türkiye’de çalışma çağında olan kadınların sadece dörtte biri işgücünde istihdam edilirken bu oran ABD’de ve AB’de beşte üçtür. Kadınların işgücüne daha fazla katılmaları Türk kadınlarının, Türk ailelerinin ve tüm Türkiye’nin yararınadır.”
Geceye video mesajı ile katılan  ABD Dışişleri Bakanı Hillary Rodham Clinton, konferansın öneminin altını çizerek şunları söyledi:
“Kadınlara yatırım yapmak ve özellikle kadınların işlettiği KOBİ’lere  yatırım yapmak, ekonomik büyümeyi canlandırmanın, gelişmeyi hızlandırmanın ve yoksulluğu azaltmanın  en iyi yollarından birisidir.”
TOPLANTIDAN ÖNEMLİ MESAJLAR
Jeffery Avina
Konferansın ikinci gününde Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Yunanistan ve Kıbrıs’dan gelen kadın girişimcilere seslenen KAGİDER Başkanı Dilek Bil, renklerin uyumuna atıf yaparak, “Renklerin farklılıkları ve zıtlıkları olsa da; bir tanesi hepsiyle ortak uyum içindedir; Beyaz. Bizim de; farklılıklarımız, siyasi görüş, din ve farklı ırklarımız olabilir ama bir konuda uyum içindeyiz: Kadının cinsel ayrımcılığıyla sosyal ve ekonomik katılımına getirilen engellere karşı olmak... Eğer geçekten bir fırsat eşitliği istiyorsak kadın olarak özgüvenimizi kazanmalı ve özenle korumalıyız” dedi.
“Kızlarımızın aydın eğitim ve üstün öğretim alması esastır”
Kızlarımızın aydın eğitim ve üstün öğretim alması esastır. Toplumun yarısının ayrımcılığa tabi olması kabul edilemez.  Ama gerçektir. Bu değişecektir. Ekonomiyi büyütüp, rekabeti derinleştirecek güç kadındır. Kadının kazanacağı sosyal ve ekonomik güce yatırım yapanlar kazançlı çıkacaklardır. Kadın ayrımcılığını yokedici güç KAGİDER’dir” dedi.
“KAGİDER, dünyada kabul gören stratejik ortaktır”
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın düzenlediği  konferansa KAGİDER’in yaptığı ev sahipliğini Dilek Bil şöyle değerlendirdi: “Türkiye’de, kadının gelişimi ve katılımı konusunda KAGİDER üstün performans ve irade gösterdi. Kadın konusunda yapılan organizasyonlarda dünyada kabul gören stratejik ortak KAGİDER’dir. Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınması Anadolulu kadın girişimcilerin özgüvenle ekonomiye katılımından geçmektedir. Bu stratejik bir önem taşımaktadır” dedi.

Hariton: “Risk alın kadınları destekleyin”
ABD Dışişleri Bakanlığı Ticari ve İş İlişkileri Özel Temsilcisi Lorraine Hariton, yaptığı konuşmada “Risk alın kadınları destekleyin, siz yapmazsanız kim yapacak?” diye  seslenerek
Hilarry Clinton’ın örnek olduğunu, kendisinin de dışişleri bakanlığında sürekli destek gördüğünü ifade etti. KAGİDER gibi kurumların kadınlar arasında önemli bir bağ kurduğuna dikkat çeken Hariton “Kadınların kurdukları bağı sürdürmeleri, köprüleri yıkmamaları önemlidir. Yalnız kadınlarla ağ kurmayalım. Toplumda  lider rolü üstlenelim. En azından günde bir saatimizi kadına ayıralım.


Nakiye Aydan Boyacıgiller
“Risk alanları tebrik ediyorum”
Ortadoğu ve Afrika Toplum Hizmeti Programları Müdürü Jeffery Avina ise konuşmasına başlarken risk almaktan kaçındığını ifade ederek “sizi risk aldığınız ve işinizi kurduğunuz için tebrik ediyorum” diyerek kadınlara hitap etti. Kadınları büyümenin itici gücü olarak gördüklerine dikkat çeken Jeffery Avina “İnsan ırkının devamı sizin sayenizde oluyor. Düşünün savaşlara ne kadar çok yatırım yapılmış. Var olmamız kadınlarımızın gururudur. Bu gururu taşımak çok önemlidir. Size ihtiyacımız var.”
“Eğitimin gücüne inanın ve ön yargılardan kurtulun”

Dr. Reba Safaraliyeva
Azerbaycan’dan konuşmacı Dr. Reba Safaraliyeva, “eğitimin gücüne inanın ve ön yargılardan kurtulun”  diye seslenerek Azerbaycan’dan kanunların çok iyi olduğunu fakat kötü uygulandığını, iyi olan işletmelerin de bundan olumsuz etkilendiğini söyledi. Azerbaycanlı kadınların okuma yazma oranının yüksek olduğuna dikkat çeken Safaraliyeva “İş yapan kadınlar sermayelerinin az olmasına rağmen kendine güveniyorlar. Her türlü ekonomik hakka sahibiz. Kırsal kesimde erken evlilik de kadınların iş hayatına atılmasına engel. Burada işletmelere ve hayırseverlere büyük iş düşüyor. Kadın ve erkek birlikte eğitilmeli. Bizim gibi lider şirketlere  büyük iş düşüyor ve öncü oluyoruz.”
“Mücadele etmekten korkmayın”
Azerbaycanlı iş kadını Dr. Reba Safaraliyeva, “Kendinizi eğitin, başkalarını eğitin, kalıplarla mücadele etmekten korkmayın” diye seslenerek kadın girişimcilerin istihdam yaratılmasında önemli bir görevi olduğunu söyledi. Lider vizyonu olan kişidir. Başarılı olmak için yaratıcı olmalıyız. Böylece güven yaratmış oluruz. ”


 KAGİDER BAŞKANI DİLEK BİL TOPLANTIYI DEĞERLENDİRDİ:

“Bölgede iş, aş ve barışın temenitaı kadınlardır”     

KAGİDER Başkanı Dilek Bil toplantının sonucunu şöyle değerlendirdi:                                                                                                           
“Dünya Kadınların gücüne ve dayanışmasına bir kez daha tanık oldu. Bu dayanışmanın temelinde kadının ekonomiye katılmasındaki erkek eli değen engelleri kaldırmak, eşit ve hakça fırsat eşitliğine geleceğimiz bir yapılanma var. Bizlerin biraya gelmesi için bu konferansı KAGİDER’le işbirliği yaparak hazırlayan ABD Dış İşleri Bakanlığıydı... Özellikle Sayın Hillary Clinton, Büyükelçi Maleen Verveer’e kadın konusundaki aktif tutumlarından dolayı söyleyebileceğim en az şey müteşekkir olduğumdur. Bu destek ve güç biliyorum sadece soyut kadın meselesi değildir. Bir insan durumunun ve sosyal yapılanmanın meselesidir. Refah huzur ve barış içinde yaşamanın meselesidir. Kalkınmanın aydınlattığı bir dünyaya ulaşma meselesidir. Nüfusun yarısının karanlıktan çıkma meselesidir. Bu meselenin çözümü bir bayramdır.”

Lorraine Hariton

Yerkürede uygarım diyen ve aynı zamanda da Kadınların güçsüzlüğünden güç almak isteyenlerin devrinin ‘doğal bir sonuç olarak’ kapandığını, söyleyen KAGİDER Başkanı Bil, “Geleceğin kadınların sayesinde ve ancak kadın girişiminin katılımının artması kadına yapılan yatırımla başarılacağını  buradan ilan ettik” dedi.  Konferansa dünyanın en güçlü kadınlarının katıldığına dikkati çeken Bil, Hillary Clinton ve Büyükelçi Maleen Verveer’ in yanısıra, Earst &Young Başkan yardımcısı Beth Brooke,  International Finance Başkan yardımcısı Rachel Kyte gibi Fortune dergisinin dünyanın en güçlü 50 kadını arasında gösterdiği isimlerin konuşmacı olduğunu hatırlattı. Bil, bu isimlerin ve birbirinden önemli uluslararası konuşmacıların aktardığı deneyimlerin ve çizdiği vizyonun katılımcı kadınlara yol gösterici ve ilham kaynağı olduğunu, bölge kadınlarının deneyimlerini paylaşarak ortak çözümler, ortaklık imkanları ve iş sahalarının geliştirilmesi konusunun ele alındığını söyledi.
Bil, ‘’Güçlü kadınlar güçsüz kadınları karanlıktan aydınlığa taşıyacak. KAGİDER olarak biz üstümüze düşeni sadece yaptığımız projeler ve geliştirdiğimiz programlar ile değil aynı zamanda dirayetimiz ve irademizle de stratejik ortaklıklar kurarak yapıyoruz. Ve buna devam edeceğiz” dedi.

Didem Altınbaşak Tulgan-Aslıhan Kurul Türkmen-Büke Çuhadar

“Kadınlar, kalkınmanın yönlendirici gücüdür”
Bil şöyle devam etti:
“24-26 Ocak tarihleri arasında coğrafyamızdaki 6 komşu ülkeden 125 kadın girişimci bir araya geldik. Hepimizin ortak rüyaları bölgede iş, aş ve barıştır. Huzurun temelinde iş ve aş vardır. Açık ticaret, işbirlikleri ve ortaklıklar aynı zamanda insan olarak da daha yakınlaşmamız, birbirimizin beklentilerini anlamamız, demektir. Biz kadınlar bölgemizdeki zenginliğin kalkınmanın yönlendirici gücüyüz. Üç gün gibi kısa bir müddette bunu gördük. Deneyimlerimizi paylaştık. Olanaklarımızı açtık. Şunu birlikte daha iyi anladık. Biz huzur ve güvenlik içinde iş yapmak istiyoruz. Kadınlar arasındaki dayanışma din ırk renk ayrımı tanımıyor. Kadınlar huzurlu güvenli bir ortamda üretmek, organize etmek istiyoruz. Komşularımızda pişenler bize, bizde pişenler komşularımıza gidecek. Konuştukça birbirimizi daha iyi anlayacağız ortaklıklar kuracağız. Konferans esnasında Ermenistanlı mobilya şirketi Bogart’ın sahibi Margarita Hakopjanyan ile Türkiye ‘den Nurus şirketi adına Birten Gökyay ticari bir anlaşma imzaladılar. İş, aş ve barış için siftahı bizden, bereketi de gene bizden gelecek…”. 

Hiç yorum yok: