TURİZM HABERLERİ, KOBİ'LER VE GİRİŞİMCİLERLE RÖPORTAJLAR, SEYAHATLER, GEZİLERDEN FOTOĞRAFLAR VE RÖPORTAJLAR BU SAYFADA

Kıbrıs'ın Ata'sı Rafuf Denktaş

Ömrünü Kıbrıs’a adayan vatanseverlik mücadelesinin abidesi Denktaş’ı kaybettik
• “Bu yuvada hürriyetin bedeli ve Türk olmanın diyeti ödenmiş. Kıbrıs’ın ikinci bir Girit olması önlenmiştir. Megali idea sevdalıları utansın. Şehitlerimizin ruhları şad olsun.”
Kıbrıs ve Rauf Denktaş. Ömrünü KKTC'nin egemenlik ve varoluş mücadelesine adayan ve son nefesini verene kadar devletini düşünen KKTC'nin I. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş 88 yaşında hayatını kaybetti. Kıbrıs tarihine damgasını vuran Türkün gür sesi, dava adamı, bilge, mücahit Rauf Denktaş, Türk dünyasının önemli liderleri arasındaydı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin kurucu Cumhurbaşkanı ve Kıbrıs davasının yılmaz savunucusu Rauf Denktaş 13 Ocak 2012 Cuma günü saat 22.00’de Yakındoğu Üniversitesi Hastanesi Yoğun bakım Servisi’nde vefat etti.
Mayıs 2011’den bu yana akciğer, beyinde pıhtı tıkanması gibi sorunlar dolayısıyla Kuzey Kıbrıs Yakın Doğu ve Ankara Gülhane Hastanelerinde bir dizi ameliyat geçirdi. 88 yaşında, vatanseverlik mücadelesinin abidesi haline gelen ve adı Kıbrıs ile özleşen Denktaş dimdik, onurlu şahsiyeti ile asla unutulmayacak. Bir ulusun ayakta nasıl duracağını bilge lider Rauf Denktaş en iyi şekilde gösterdi.
Türk halkının mücadelesine gönül veren her zaman “barış istiyoruz” diyen Denktaş, barışın temellerinin kan vererek, can vererek atıldığını söyledi. Kıbrıs’ta iki temel halk olduğunu üstüne basa basa söyleyen Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Atası Denktaş, Türkün kaderini rumun tayin edemeyeceğini tekrarlamaktan son nefesini verinceye kadar bıkmadı. Neticede sağlam temeller üzerine kalıcı bir anlaşma istediğini, 400 yıldan fazla yere düşmeyen sancağın ilelebet devam edeceğini, yaşayacağını duvara çivi çakar gibi açıkladı ve açıklamaya devam etti. KKTC’nin sevilen Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş Türklüğü ile her fırsatta övündü ve ülkesini çok sevdi. KKTC Ülkü Ocaklarının düzenlediği bir bayram şenliğinde yaptığı konuşmada Denktaş “İnsanlık budur, barış budur, Türk olmak budur” diye Anadoluya seslenen KKTC’nin Eski Cumhurbaşkanı şöyle diyordu: “Anadolulu mert kardeşlerime sesleniyorum. Sizin heyecanınız, sizin fedakarlığınız bizi kurtarmıştır. Şimdi sırat köprüsünden geçiyoruz. Sizin bizimle olan bağlarınız bizi bu felaketten kurtaracak buna inanıyorum. Siz Türksünüz Türkiye’siniz ve anavatansınız. Hepinizi en içten duygularımla kutluyorum. Bayrakları yükseklerde tutun, soğukkanlı olun, sakın kışkırtmalara kapılmayın, Türkün karakterini yansıttığı bayrağıma, vatanıma, bağımsızlığıma dokunacaksan kork benden diyeceksin.”
“Sayın Cumhurbaşkanım Türk milleti size mennetardır” sloganları ile alkışlanan Denktaş’a KKTC Ülkü Ocakları Kuranı Kerim, bayrak ve bir de silah hediye etmişti. Denktaş ise gençlere hitaben yaptığı konuşmada şöyle diyordu: “Kıymetli gençler; vatanı koruyacağınızı, Türklüğünüzle öğüneceğinizi biliyorum. Birlik ve beraberlik içinde olun, birlikte çalışın. Ne Mutlu Türküm Diyene. Ne Mutlu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine. ”

Öğrendiğimize göre oğlu Serdar Denktaş hasta yatağında da büyük insanın ülkesindeki gelişmeler için sürekli bilgi aldığını söylüyor. Yılmaz savaşçı, büyük ve onurlu insan hep ülkesinin ve halkının savunmasını üstlendi ve başarıyla yaptı. Televizyonlarda, gazetelerde demeç üstüne demeç verdi. O bir mücahitti. Her zaman KKTC bağımsızdır dedi. Hasta yatağında dahi hep ülkesini düşündü.
Rauf Raif Denktaş kimdir?
Rauf Raif Denktaş 27 Ocak 1924 yılında Kıbrıs’ın Raf bölgesinde doğdu. 1.5 yaşında annesi kaybeden Denktaş, anneannesi ve babaannesi tarafından büyütüldü. 1930 yılında eğitim için İstanbul’a gönderildi. İlkokuldan liseye kadar yatılı okudu. Ortaokulu bitirdikten sonra Kıbrıs’a döndü ve lise tahsilini Kıbrıs’ta tamamladı. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra İngiltere’ye giderek hukuk eğitimi aldı. Mezun olduktan sonra avukat oldu. 1949 yılında savcılık yaptı. Aydın Hanım ile evlendi. Denktaş’ın üç oğlu ile iki kızı var. Dava adamı olan Rauf Denktaş, ilk defa siyaset sahnesine 1948 yılında atıldı. Mitingler yaptı. Dava arkadaşları Faiz Kaymak’ın teklifi ve Dr. Fazıl Küçük’ün tasvibiyle Kıbrıs Türk Kurumlar Federasyonu kongresinde başkan oldu. Onu siyasette görmek istemeyen İngiliz yönetiminin baskılarına rağmen savcılıktan istifa etti ve tamamen siyasete atıldı. Hayatını Kıbrıs Türklerine adadı. Direniş hareketlerini örgütledi. Ta ki 20 Temmuz 1974 tarihinde Türk ordusu Kıbrıs Barış Harekatı’nı başlatana kadar mücadelesini her safhada sürdürdü. 13 Şubat 1975’te Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin ilanından sonra devlet ve meclis başkanı görevlerini yürüten Denktaş, anayasa uyarınca 1976’da yapılan ilk genel seçimlerde devlet başkanlığına seçildi. Annan Planı ile Kıbrıs’ın azınlık durumuna düşürülmesine hep karşı durdu. Üç kez revize edilen Annan planı sürecinin ardından 17 Nisan 2005’te yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olmadı, görevi Mehmet Ali Talat’a devretti.

Eserleri
İngilizceyi ve Rumcayı çok iyi konuşan Rauf Denktaş’ın 50’ye yakın kitabı ve “İşgal Altında” isimli bir film senaryosu var. Yazarlığı yanında iyi bir fotoğrafçı olan Denktaş, ABD, İngiltere, İtalya, Polonya,Fransa, Avusturya, Avustralya, Sovyetlerden ayrılan Türk cumhuriyetlerinde ve Türkiye’de fotoğraf sergileri açtı. Birçok ödülleri ve fahri doktora, profesörlük payeleri alan büyük lider Rauf Denktaş sayısız konferanslara davet edildi. Lozan kahramanı olarak da tanıdığımız Denktaş 50 civarında kitap yazdı. Rauf Denktaş için yaşayan tarih dersek abartılı olmazdı.
Onun eserlerinden bazıları: Saadet Sırları, Ateşsiz Cehennem, Criminal Cases, 12’ye 5 Kala, Gençlerle Başbaşa, Kadın ve Dünya, Kuran’dan İlhamlar, Seçenekler ve Kıbrıs Türkleri, Gençlere Ögütler, Atatürk Din ve Laiklik, Kıbrıs’ta Bitmeyen Kavga, Kıbrıs Davamız, Vizyon, Kapılar, Rauf Denktaş’ın Hatıraları, Kalbimin Sesi, İmtihan Dünyası, Yarınlar için, Kıbrıs Girit olmasın.

Hiç yorum yok: