Doğaya ve insana saygı duyan
bu ülkeyi çok sevdim
İrlanda yeşilliklerin, göz alabildiğine meraların, ovaların, nehirlerin, çiçeklerin, böğürtlenlerin, doğal parkların çok olduğu bir ülke. Meralarda sığırlar, koyunlar yayılıyor. Atlar da ülkede olukça fazla. Nehirleri, köprüleri çok. İnsanlar saygılı ve kurallara bağlı. Greenway dedikleri Yeşil Yollarda hem bisikletliler gidiyor hem de insanlar yürüyor. Şehirde de yaşasan kasabada veya çiftliklerde de yaşasan her yer yeşillik, ağaçlık, ormanlık ve oksijeni bol. Biz geldiğimizde oksijeni hemen hissettik.
![]() |
Cobh liman kenti, kreuz gemileri buraya yanaşıyor. En son Titanic batmadan önce buradan demir almış |
Oğlum ve ailesinin ısrarı üzerine 20 Temmuz 2023 tarihinde İrlanda’ya uçtuk. Dublin Havaalanı’na indik. Hiçbir zorlukla karşılaşmadan pasaport kontrolünden oldukça hızlı geçtik. Pasaport kontrolü bittikten sonra bizi karşılayan oğlumuz ile havaalanından ayrıldık Cork’a doğru yol almaya başladık. Dublin - Cork arası otoban yoldan 259 km ve 4 gişeden geçtik, toplamda 2,5 Euro ödendi.. Otobanda para vermeden geçmek istiyorsan gişeden önce çıkıyorsun bir müddet yol aldıktan sonra tekrar otobana giriyorsun. 4 gişeyi de para ödemeden geçebiliyorsun. O zaman yol 290 km oluyor.
Yolların büyük bir kısmı gidiş dönüş ve doğal yollar. Ayrıca eve gelmek için bizdeki Marmaray gibi bir tünel var. Üstünden nehir geçiyor ve tüneli geçmek ücretsiz. Otobanların haricindeki yollar ağaçlar arasından devam ediyor. Eğer yol daralmışsa müsait olan yol veriyor. Bu yollarda da hız 50 ile 80 km arasında değişiyor. Klakson sesi hiç duymadım. Hız sınırları aşıldı mı radara yakalanıyorsun ve cezası büyük bir meblağ Euro. O yüzden herkes trafik kurallarına uyuyor ve kazalar oldukça az. Bizdeki kasaba yolları gibi. Kilometrelerce gidiyorsun yolun her iki tarafı da çeşitli ağaçlar, böğürtlenler, çiçekler ile sıralanmış ve doğa gözlere ziyafet çekiyor. Harika manzaralar eşliğinde yol alınıyor. Ülkenin tamamının böyle doğal, ormanlık, yeşillik, meralarla kaplı, ovaların tamamen ekili olduğunu öğreniyoruz.
![]() |
Böğürtlene doyduk. Yollar, evlerin etrafı her yerde bitmiş. Çok da tatlı. |
VAKİT NASIL DA ÇABUK GEÇİYOR
Bulunduğumuz yer Cork'a 8 km uzaklıkta. Cork Dublin’den sonra nüfus bakımından İrlanda’nın ikinci büyük kenti. Lee Nehri kentin ortasından geçiyor ve çok büyük bir nehir daha sonra denize karışıyor. Üzerinde otuza yakın köprü var. Kent merkezinde iş yerleri 4-5 katlı, evler genellikle yüz yıllık evler ve çoğu ahşap. İnsanlar oturuyor ve evler taş gibi sağlam. Planlı bir şekilde yapılan yeni ve birkaç yıllık evleri görüyoruz. Renginden tutun da dış görünüşüne kadar orantılı ve göze hoş gelen evler kasabaların çeşitli yerlerinde bulunuyor. Dere kenarları, yol kenarları, meraların bulunduğu yerler gibi birçok yerde yerleşim alanları inanılmaz derecede güzel ve muhteşem.
![]() |
Adadayız ve karşısı Cobh. |
Şimdiye kadar kentin içi hariç bölge diye adlandırılan bizdeki ilçeler gibi iki katlı evlerden daha yüksek katlı evlere rastlamadım. Bir haftadır her gün bir yerlere gidiyoruz. Doğal parklar o kadar çok ki. Evden çıksan yürüyerek kente kadar gidebiliyorsun. insanlar doğayı da korumuş, evleri de korumuş. Çok eski tarihi binaların bazıları satılıyor. Normal evlerden çok daha uygun fiyata. Bu habere başladıktan sonra baktım bir ay geçmiş ve ben vakit bulup izlenimlerimi yazamadım. Biraz hızlanmam lazım.
![]() |
Cork Üniversitesi. Çok büyük bir üniversite ve herkes gezebiliyor. İçinde sanat galerisi de var. |
İSTEDİĞİN FİYATTA İSTEDİĞİN EVİ SATIN ALAMIYORSUN
Enteresan bir durum da ev satın almada yaşanıyor. Genelde morgıç ile evler satın alınıyor. Bir ev beğeniyorsun başkaları da fiyat veriyor. Dolayısıyla evin de değeri yükseliyor. En son fiyatı verende teklif kalıyor ve ev satılıyor. Yine biray gibi uzun bir süre emlakçılar bekliyor alıcı çıkmazsa son teklifi veren hala evi istiyorsa alabiliyor. Kira artışları yılda maksimum yüzde 4. Ev sahipleri öyle kafasına göre kira artışı yapamıyor. Morgıç kredisi almak için de kriterleri var. Bankalardan kredi alamayanlar için devlet ve belediye de kredi veriyor. Ev almak isteyenlerin de uyması gereken kriterler var. Kurallar herkes için geçerli. Bunları öğrenince bu ülkede yaşayan insanların neden huzurlu ve mutlu olduğu daha iyi anlaşılıyor. Ne diyelim darısı bizim başımıza.
DOĞA CENNETİ BALLİNCOLLİNG PARKI’NDAYIZ
Ülkede doğal parklar o kadar çok ki. Bir parka girsen sabahtan akşama kadar parkurları dolaşsan bitiremiyorsun. Geldiğimizin ikinci günü Ballincolling Parkına gittik. Çok da büyük bir parktı. Hava güzeldi. Bir müddet sonra yağmur kısa süreli yağdı. Çiseleyerek, bazen kuvvetli yağan yağmurda ancak 3.5 km yürüyebildik. Hele bir de güneş çıkmaya görsün sanki hiç yağmur yağmamış gibi oluyor. Bakıyorsun güneş açmış ve sıcak. O yüzden bu aylardan sonra her yıl değişse de yağmurlu bir iklimi var. Burada insanlar demek ki alışkın. Yaşlısı genci şortlu ve kısa kollu tişörtlü. Biz uzun kollu, eşofman veya pantolonla geziyoruz. Bana göre hava soğuk. Temmuz ayında Türkiye’den gelmişiz sanki bizim nisan yağmurları yağıyor. Hava serin, burada tamamen okyanus iklimi hakim.

Ballincolling Parkı’nı girişteki krokide inceliyoruz. Herşey burada yazıyor. Öncelikle ücretsiz bir park. Hemen içinde akan bir dere ve üstünde bir su kemeri görünüyor. Kimbilir kaç yıllıktır ve mükemmel görünüyor. Yürüdükçe parkı keşfediyoruz. Asfalt yürüyüş yolları, ormanlık alanlar, çeşitli dereler, top sahaları yer alıyor. Akan nehrin de Lee Nehri olduğunu öğreniyoruz. Köpekler yıkanıp zıplayıp duruyor. Çevrenin florası ve faunası muhteşem güzellikte.
Türkiye gibi dört mevsimi yaşayan bir ülke olarak önceleri tuhaf gelse de bir haftada İrlanda’ya alıştık sayılır. İnsanın yanında her zaman yağmurluk veya şemsiye olmalı. Hava güneşli diye evden çıkarsınız bir saat sonra hava hemen bulutlanmış ve bir bakmışsın sicim gibi yağmur yağıyor. Henüz ağustos ayındayız ve yağmurlar kısa süreli, neyse ki güneş de sık sık kendini gösteriyor.
![]() |
Siyah biranın tadı muhteşem |
Geldiğimizden bu yana yalnız bir gün gece ve gündüz durmadan yağmur yağdı. O zaman da turuncu alarm verildi. Özellikle Cork'da su baskınlarına karşı insanlar uyarıldı. Çünkü kentin içinde Lee Nehri geçiyor ve med cezir olayları da var. Dolayısıyla sular yükselerek insanların tedbirli olması isteniyor. Bana enteresan gelen hava raporuna bakıyorsun hiç şaşmıyor. Ülkenin her yeri dere, orman, ağaç, mera, yeşillik. İnsanlar doğayı hiç bozmamış. Zaten öyle bir sistem var ki arsan da olsa kafana göre plan proje hazırlayıp ev yapamıyorsun. Müteahhit de yapamıyor. Her şey çevreye uyumlu olacak dolayısıyla belediye de izin vermiyor. Ülke sistemini kurmuş, kuralları koymuş ve herkes bunlara riayet ediyor. Benim çok hoşuma gitti harika....
ÜLKENİN TAMAMI YEŞİLLİK
Huzurlu yaşamak isteyenler için İrlanda tavsiye edilebilir. Göz alabildiğine meralar, ovalar. Tarlalarda toplanmış saman balyaları. Vah vah ülkeme dedim bu saman balyalarını bile satın alıyoruz. Çocukluğumda dedemin köyüne gittiğimde balya balya samanlar tarlada toplanır bekler, sonra yığın yapılırdı. İrlandalıların alnından öpmek lazım. Hem yönetenlerin hem de burada yaşayan ve ülkesini sevenlerin. Gözüm yeşilliğe doydu. Bulunduğum yerin yanında da ufak bir 2-3 metre genişliğinde dere akıyor. İlk geldiğim gün hemen derenin kenarında yüksek duvarlar var oturdum ve şırıl şırıl akan suyun sesini dinledim. Ağaçların boyu bizdeki 20-25 katlı binalar kadar uzun. Çok dinlendirici bir ortam, kuş sesleri de çabası.
![]() |
Ağaçlar İrlanda'nın zenginliği. Bu ağaç da 600 yıllık |
Bir haftadır buradayız bugün hava tamamen güneşli idi. Sıcaklık da 21 derece. Diğer günler kısa kısa da olsa yağmurlu, güneşli ve bulutlu idi. Öğrendiğimize göre yıl boyu yağış alan bir ülke. Yazın ve kışın hava sıcaklıklarında fazla bir değişiklik yok. Öyle bizim ülkemiz gibi dört mevsim hakim değil.
![]() |
Cork |
![]() |
Yürüyüş yolları. Ülkenin bir ucundan diğer ucuna kadar |
Yılın her dönemi yağışlı olduğu için her yer yeşillik. Nehirleri bol, deniz suyu öğle üçten sonra çoğalmaya başlıyor ve kıyılara kadar yükseliyor, gece on ikiden sonra sabaha doğru tekrar sular kıyılardan çekilmeye başlıyor. Gündüz çekilen suların yerinde yosunları bolca görüyoruz. Ayrıca kuşlar var. Kuş gözlem yerleri belirtilmiş insanlar ve meraklıları, fotoğrafçılar görüntülüyor. Profesyonel fotoğrafçılar yarım metreden fazla zoom kullanıyor. Bence bu ülke kasabalarında doğal güzelliğini hiç kaybetmemiş. Kentlerin de böyle olduğunu öğreniyorum.
https://cazibeulutas.blogspot.com/2023/08/cazibe-ulutasin-kaleminden-irlanda.html![]() |
Ağaçlarımı kesme, doğayı yaşat |
![]() |
Cork Üniversitesi nehir ve ağaçlarla süslü |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder