SEYFETTİN BARLAS |
Robot hastabakıcılara Türk patenti
Dünyada ilk defa “Hastaların Tuvalet Temizliğini Otomatik Olarak Gerçekleştirecek Bir Makinenin Geliştirilmesi” için ortak veya sponsor aranıyor. Buluşun mimarı İzmirli Seyfettin Barlas, 7 aydır patentini aldığı yatağa mahkûm hastaların “alt bakım ünitesi” ile ilgili projesini tanıtmak, destek alabilmek için bir dizi bürokrasi ile uğraşırken, bir taraftan da büyük maddi zorluk içerisinde mücadele ediyor.
Yatağa mahkûm hastalar için dünyada ilk defa bilgisayar kontrollü tasarlanan makine, hastaların tuvalet temizliğini otomatik olarak gerçekleştiriyor. Bilgisayar kontrollü elektronik, mobil, çok kullanımlı hasta alt makinesinin planları ve çizimleri tamamlanarak patenti alındı. Uluslararası düzeydeki buluşu gerçekleştiren İzmirli mucit Seyfettin Barlas, üretim için ortak veya sponsor arıyor.
2000 yılında İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümünden mezun olan Barlas, ekonomik nedenlerden dolayı yüksek lisansa devam edemez ve 2006 yılına kadar değişik işlerde çalışır. 2007-2008 öğretim yılında 9 Eylül Üniversitesi Felsefe ve Din Bilimleri alanında yüksek lisansa başlar. Televizyon programlarından ve Beyaz Melek filminin fragmanlarından çok etkilenen Barlas, Yatalak Hastalar Alt Bakım Ünitesi projesini öne çıkarır ve üzerinde yaklaşık bir yıl çalışır.
Makinenin öyküsünü projenin mimarı Seyfettin Barlas şöyle açıklıyor:
“İleri teknoloji sınıfına giren bu makine hastanın dışkısıyla insan temasını ortadan kaldırıyor. Hastanın altından bezi makine alıyor, poşetliyor ve kovasına atıyor. Hastayı yıkıyor, kurutuyor, bezlenmesine yardımcı olmak için hastayı hafif kaldırıyor. Cihaz, hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde, huzurevlerinde, özel bakım evlerinde, rahatça kullanılabiliyor. Ayrıca tekerlekli sandalyeye de uyarlanabilen cihazı evlerde de mobil olarak kullanmak mümkün olabiliyor.”
PATENTİNİ ALDI
Bütün dünyanın sorununa böyle bir proje ile cevap vermekten büyük bir mutluluk duyduğunu belirten Seyfettin Barlas, projeyi Ege Üniversitesi Makine Bölümü’nde öğretim üyesi arkadaşlarına götürür ve onların olurunu aldıktan sonra patent çalışması yapar. Daha sonra projeyi Boğaziçi Üniversitesi’ne getirir.
Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ile aynı üniversitenin Makine Mühendisliği bölümlerinden destekleme yazıları alır. Boğaziçi Üniversitesi KOSGEB’e müracaat eder. Gerekli süreçleri tamamlar ve proje kurula girer ve kabul görür.
Şirketi olmadığı için doğrudan KOSGEB ve TÜBİTAK desteği alamayan Seyfettin Barlas, geçimini zor sağladığını, İzmir’den İstanbul’a gelip akrabalarının yanında kaldığını, eşinden dostundan borç alarak tüm bu işleri tamamlamaya çalıştığını ve büyük maddi sıkıntılar yaşadığını da sözlerine ekliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder